Nie wszystko, co słyszałeś o jajku, jest prawdą. Dziś powiem, co jest.
Jajo to jeden z najbardziej pożywnych produktów zwierzęcych, który nie jest mięsem… ale pod warunkiem, że zjesz całe: biało i żółtko.
Zjedz trzy żółtka, a zapewnisz sobie: witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminy z grupy B… 10 gram białka wysokiej jakości… garść minerałów: trochę wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku, selenu, sporo fosforu i kwasów tłuszczowych Omega-6.
Wszystko są to składniki, których Twoje ciało potrzebuje.
Ale . . . prawdopodobnie martwi Cię ilość cholesterolu w jajach oraz ilość tłuszczy (na przykład żółtko to w 75% tłuszcze nasycone).
Jeśli z powyższego powodu odmawiasz sobie jaj, pragnę Cię wyzwolić z tego ograniczenia. Nie masz co się bać cholesterolu. Nie masz co się bać tłuszczy.
Jeśli słyszałeś, że cholesterol z jaj i tłuszcze szkodzą, to wciąż żyjesz w XX wieku. Nauka już potwierdziła, że cholesterol nie jest taki zły, jak go malują. A tłuszcze – wcale Cię nie pogrubią. Są to wszystko stare mity.
MIT #1: Cholesterol z jaj podnosi poziom cholesterolu we krwi
Szwedzki doktor medycyny, Uffe Ravnskov, zrobił kiedyś eksperyment: jadł codziennie jaja i mierzył poziom cholesterolu we krwi:
|